Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Олександр Прокудін: сучасний поліцейський повинен бути юридично грамотним та вміти працювати з новими технологіями
Опубліковано 23 липня 2018 року о 11:40

Про вимоги сучасного суспільства до поліцейських, про інновації в системі підготовки професійних кадрів кореспондент ІА «Херсонці» веде розмову із заступником начальника Головного Управління Національної поліції в  Херсонській області полковником поліції Олександром Прокудіним.

Сучасні поліцейські навчаються онлайн

- Олександре Сергійовичу, реформа поліції в Україні передбачає створення органів правопорядку європейського зразку. Але ця реформа неможлива без «поліцейського європейського зразку», або ж відповідно підготовлених кадрів.

Чи можна казати, що на сьогодні система освіти і підготовки поліцейських кадрів стала більш сучасною?

- Ви маєте рацію, сучасна поліція створюється, насамперед, на рівні навчання співробітників. Кандидати в поліцейські повинні знати: їм доведеться серйозно вчитися та підвищувати свою кваліфікацію протягом усієї службової діяльності.

Сьогодні професійне навчання поліцейських – це складна багаторівнева система. В ней входить первинне навчання, підготовка у вищих спеціальних навчальних закладах, післядипломна освіта (спеціалізація, перепідготовка, підвищення кваліфікації, стажування), - а також службова підготовка для закріплення та оновлення знань співробітників.

Основних видів службової підготовки у нас чотири: загальна профільна, вогнева, тактична та фізична. Вони є обов’язковими для усіх категорій поліцейських. Крім цього, є так звана функціональна підготовка, яка залежить від конкретного виду службової діяльності.

Останнім часом у підготовці наших співробітників з'явилося багато інновацій. Наприклад, нещодавно був створений поліцейський освітній портал. Відтепер до традиційних методів навчання (практичні заняття з інструкторами, теоретичні та контрольні заняття в групах за місцем служби) додалося самостійне навчання із використанням мережевих дистанційних технологій.

Навчальний матеріал на порталі буде постійно оновлюватися, причому поліцейські за допомогою персонального комп'ютера, планшета або мобільного телефону самі визначатимуть час і місце для освоєння навчального матеріалу. А також самостійно оцінюватимуть свій рівень підготовки, і в разі виникнення проблемних питань   зможуть обговорити їх на форумі. Співробітник сам вирішуватиме, як опрацьовувати навчальний матеріал: переглядати відеоматеріали, відповідати на тестові завдання чи вивчати нормативно-правові акти. Це повинно позитивно позначитися на якості їх навчання.

Портал дозволяє поліцейським контролювати свої знання, а кадровим службам допоможе відстежувати рівень службової підготовки та проводити моніторинг професійного розвитку кожного співробітника протягом усього терміну служби.

Сьогодні кожен, хто служить у поліції, повинен вміти працювати із новими технологіями. У нас в районних підрозділах застосовується система електронного управління нарядами, для її оптимізації використовуються планшетні комп'ютери із встановленим програмним забезпеченням.

Практичні заняття поліцейських з тактичної і вогневої підготовки теж повинні відповідати всім сучасним вимогам.  ГУНП у цьому році ввів у експлуатацію новий стрілецький полігон.

На полігоні облаштовані зони лінії вогню: автоматний тир (16 рубежів), пістолетний тир (30 рубежів), єдиний в Україні тир для вправ поліцейських в метанні ручних бойових і навчальних гранат , «кіллер хаус» для стрільби бойовими патронами в умовах, максимально наближених до реальності (звільнення заручників та затримання злочинців у приватному будинку, квартирі, офісних і складських приміщеннях). Для тренування особового складу ГУНП створене тактичне містечко і смуга перешкод. Побудовані: модульний гуртожиток  та навчальний клас для одночасного розміщення 50 співробітників, побутові приміщення (санвузли, душові, кухня), спортивний майданчик із тренажерами.

Заслужити довіру людей – наше першочергове завдання

- Однак сама по собі система освіти не дасть належного результату, якщо люди не довірятимуть працівникам поліції. Розкажіть, яким вимогам повинен відповідати сучасний український поліцейський, щоб люди відносились до нього з довірою?

 - Сьогодні суспільство обгрунтовано висуває до нас високі вимоги. Поліцейський, як захисник правопорядку і представник держави, повинен бути високопрофесійним фахівцем, дотримуватися прав та свобод громадян, служити прикладом на службі і в повсякденному житті. Тому керівництво МВС ставить перед нами завдання по створенню професійної поліції, якій люди будуть довіряти і допомагати.

Отже одне з основних завдань поліції Херсонської області –підвищувати рівень довіри громадян до співробітників відомства.

Із населенням ми розвиваємо партнерські відносини, постійно інформуємо про свою діяльність, а також проводимо спільні тренінги і навчальні заходи з обласними, всеукраїнськими та міжнародними громадськими організаціями.

Так, на даний час в області реалізується проект Community Policing. В рамках цього проекту поліцейські разом із громадами вирішують питання безпеки в кожному населеному пункті.

Як результат, тренінговий центр ГУНП вже отримав допомогу від Консультативної місії Європейського Союзу із реформування сектору громадської безпеки. Представники місії вручили херсонським поліцейським спортивне спорядження та оргтехніку на суму понад 10 тисяч євро.

Співробітники ГУНП з робочим візитом по обміну досвідом відвідали Румунію. Робочу поїздку організував фонд ООН в сфері народонаселення UNFPA за підтримки Посольства Великобританії в Україні, Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров'я та Міністерства соціальної політики України.

Для інформування населення обласний главк поліції розробив і розмістив білборди з адресами поліцейських станцій в курортних районах області, а також із адресами і телефонами відділів і відділень поліції.

Велику увагу ми приділяємо інформаційній роботі з дітьми. У школах проводимо «Уроки безпеки», профілактичні уроки по протидії булінгу, заняття по правовому вихованню, тренувальні навчання з правил евакуації у разі мінувань та виявлення підозрілих предметів. Херсонські поліцейські щорічно беруть участь в акціях щодо підтримки «сонячних» дітей. Ми регулярно проводимо екскурсії для школярів до музею поліції, ситуаційного центру, спортивного залу, кінологічного центру ГУНП.

Співробітники поліції Херсонщини підтримують соціальний проект «Банк крові МВС». Їх донорська кров допомогла зберегти життя хворим дітям, а також правоохоронцям - учасникам АТО, працівникам поліції, їх рідним, ветеранам органів внутрішніх справ.

Під час свят у Херсоні та області перед глядачами виступає оркестр ГУНП, а співробітники спецпідрозділів демонструють прийоми рукопашного бою та навички спеціальної підготовки.

Про поліцію - без «рожевих окулярів»

- Олександре Сергійовичу, молоді люди, котрі планують обрати складну професію поліцейського, напевне, хотіли б знати, чого в ній більше: плюсів чи мінусів?

- Можу сказати, що за результатами деяких досліджень  професія поліцейського – на другому місці в списку найбільш стресових. Вона складна і неоднозначна, часто пов'язана із ризиком для життя та здоров'я. При цьому громадяни не завжди позитивно оцінюють роботу поліції ... І це далеко не повний перелік труднощів, з якими доведеться зіткнутися майбутнім поліцейським.

Але є в нашій професії і переваги: це робота благородна, соціально важлива, динамічна і цікава. У співробітників непогана зарплата, є пільги і перспективи швидкого кар'єрного зростання. У нас сучасна система професійного навчання, також ми намагаємося зберегти кадрове ядро співробітників, які підтримують молодих колег, передаючи свої практичні досвід і знання.

Молодим людям, які хочуть прийти до нас на службу, хочу порадити: при виборі професії поліцейського постарайтеся відкинути романтичні стереотипи. Звісно, в органах внутрішніх справ, як і скрізь, далеко не все гладко. Але при цьому тисячі поліцейських сумлінно несуть свою службу. Щоб заслужити повагу і довіру людей, захисник правопорядку не обов'язково повинен кожен день здійснювати героїчні подвиги – досить чесно виконувати свій обов'язок, служити і захищати.

Бесіду вела Тетяна САФОНОВА


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux