Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Через дії шахраїв дев’ять жителів Херсонщини втратили 215 тисяч гривень
Опубліковано 21 травня 2024 року о 15:35

Четверо жителів області стали жертвами шахрайства за схемою «родич просить у борг».

Жінці з Великої Олександрівки зателефонував невідомий, представився рідним братом її чоловіка і попросив позичити гроші на операцію. Родина жінки не спілкувалася з родичем понад два роки, тож номеру його телефона вона не знала, розгубилася і перевела на рахунок незнайомця 10 тисяч гривень. Після цього через мобільний додаток вирішила перевірити номер телефона нібито родича, який був підписаний як «шахрай». Жінка сама перетелефонувала йому і вимагала повернути кошти, але шахрай кинув слухавку і більше на зв'язок не виходив.

Трьом жителькам Херсона у месенджерах надійшли повідомлення від знайомих, які просили гроші в борг. Не перевіривши інформацію, потерпілі перерахували зловмисникам від 2000 до 17000 гривень. Згодом заявниці дізналися, що сторінки знайомих «взламали» шахраї.

Правоохоронці вкотре наголошують: перш, ніж переказувати гроші, ретельно перевірте інформацію. Шахраї можуть представитися будь-ким. Тож самі перетелефонуйте людині на знайомий вам номер або іншим родичам, аби переконатися, чи дійсно потрібна допомога.

Ще троє херсонців перейшли за невідомими посиланнями щодо отримання грошової допомоги від різних організацій, ввели дані банківських карток, після чого з їх рахунків зникло від 2000 до 56000 гривень.

Якщо ви натрапили в соцмережах на рекламу грошової допомоги від держави або різних організацій, ігноруйте та блокуйте її. Ні в якому разі не переходьте за посиланнями і не вводьте дані банківських карток, адже тоді шахраї отримують доступ до ваших рахунків. Краще самі зателефонуйте до держорганів або організацій, дізнайтеся необхідну інформацію про грошову допомогу, що чинна на цей час.

Двоє чоловіків втратили гроші при купівлі товарів у мережі інтернет. 33-річний заявник на сервісі оголошень замовив автомобіль і домовився з продавцем про передоплату. Кількома платежами він скинув псевдопродавцю 100 тисяч гривень, після чого оголошення з сайту зникло і продавець перестав виходити на зв'язок.

24-річний чоловік через месенджер замовив мобільний телефон, за який здійснив 6000 гривень передоплати. Отримавши кошти, продавець телефон не надіслав і не виходить на зв'язок.

При купівлі товарів, особливо автомобілів, зустрічайтеся з продавцем особисто. Наполягайте на огляді транспортного засобу, перевірці його реального технічного стану та документації. Здійснюйте оплату лише після того, як переконаєтеся у наявності та якості товару.

За усіма фактами працівники поліції розпочали кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Будьте уважні та бережіть свої заощадження.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux