Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Через дії шахраїв жителі Херсонщини втратили 168 тисяч гривень
Опубліковано 01 липня 2023 року о 14:16

П’ятеро жителів Херсонщини втратили усі заощадження, купуючи товари в мережі Інтернет та довірившись «банківським» шахраям, які повідомили про надходження грошової допомоги потерпілим від воєнних дій і таким чином випитали у людей реквізити банківських карток.

В поліцію надійшла заява від 54-річного херсонця про те, що на одному зі сайтів оголошень він замовив меблі та перерахував 3 тисячі гривень передоплати. Потім із магазину йому повідомили, що меблі вже виготовлені й готові до відправки, тож потрібно здійснити повну оплату. Чоловік перерахував на вказаний рахунок ще 47 тисяч гривень, після цього оголошення зі сайту видалили, номер магазину заблокований, гроші заявнику ніхто не повернув і меблі не надіслав.

52-річний чоловік у соціальній мережі знайшов оголошення про продаж дров, зателефонував за вказаним номером і замовив опалювальний матеріал. Продавець попросив повністю сплатити за дрова, що заявник і зробив. Він перерахував на рахунок продавця 9 тисяч гривень, після чого оголошення одразу видалили, товар не надіслали і гроші не повернули.

Варто пам’ятати основне правило покупок в інтернеті – передоплату товару можна вносити лише перевіреним магазинам та продавцям, якщо ж продавець вам не відомий, оплачуйте товар тільки після отримання! Якщо ви стали жертвою шахрайства, одразу ж звертайтеся у поліцію, зберіть якомога більше інформації про злочин (скрін сторінки шахрая, дані про переказ коштів), також ви можете попередити інших, залишивши відгуки та мобільний телефон афериста в інтернет просторі, звернувшись до адміністратора сайту з метою блокування сторінки шахрая.

Одразу троє херсонців потерпіли від «банківських» шахраїв, які самі телефонували людям, повідомляли про надходження на їх рахунки грошової допомоги, випитували конфіденційну інформацію (реквізити карток, просили назвати надісланий у повідомленні код або перейти за посиланням), після чого знімали кошти. Загалом, потерпілі втратили 109 тисяч гривень.

Якщо вам телефонують невідомі, які представляються працівником банку, благодійного міжнародного фонду чи державної організації, розповідають про надходження на ваш рахунок коштів та починають випитувати особисті дані, ні в якому разі не повідомляти їм секретні дані своїх карток, паролі та коди. Спитайте, з якої саме організації вам надійшла допомога і самі зверніться туди за поясненнями. Якщо ця організація дійсно надає допомогу, то інформація про неї буде у вільному доступі в мережі Інтернет. Знайдіть телефони установи та самі зателефонуйте за консультацією. Також зверніться до свого банку та дізнайтеся, чи дійсно на ваш рахунок надійшли кошти. Справжні банківські працівники та представники організацій ніколи не будуть телефонувати і випитувати у вас дані по банківській картці.

За усіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» ККУ.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux