Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Іван Варченко: «Демократично та справедливо обрані органи влади – це ознака сильної країни. Тому важливо, щоб вибори до місцевих рад відбулися чесно та прозоро»
Опубліковано 30 вересня 2020 року о 19:08

На політичній нейтральності та неупередженості поліції стосовно кожного кандидата у місцеві ради, на жорсткій реакції щодо будь-яких спроб підкупу виборців – наголосив радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко під час робочої наради в Херсоні з керівниками обласних підрозділів, підпорядкованих МВС. Очільники поліції, прикордонної служби, нацгвардії, служби з надзвичайних ситуацій, міграційної служби спільно з представниками громадянської мережі ОПОРА обговорили процес підготовки до забезпечення правопорядку під час місцевих виборів 2020.

Радник глави МВС відзначив, що усі підпорядковані підрозділи дотримуються політичної нейтральності та закликав усіх суб’єктів виборчого процесу не порушувати чинного законодавства. 

- Нам важливо, щоб вибори до місцевих рад відбулися чесно та прозоро. Жодне звернення громадян про порушення виборчого законодавства не  залишається без нашої уваги. Ми розуміємо, що таким чином Україна зробить чіткий крок до цивілізованої європейської країни і ставатиме ближче до наших партнерів у цій частині. Демократично та справедливо обрані органи влади – це ознака, в тому числі, сили країни.

Іван Варченко нагадав, що будь-які подарунки, які роздаються людям під час виборчої кампанії, можуть бути кваліфіковані, як підкуп виборців. Виняток становлять лише ті речі, як містять символіку політичної партії чи ім’я кандидата. Але ці речі повинні коштувати не більше, ніж 63 гривні.

- Для правоохоронної системи, як і для всіх, ключовими законами, які на сьогоднішній день регламентують процес виборчої кампанії, є Виборчий кодекс України. Поліція реагуватиме і притягуватиме до відповідальності тих осіб, які будуть нехтувати правилами, зокрема, порушувати правила агітації або здійснюватимуть підкуп виборців.

Радник міністра акцентував увагу присутніх керівників на важливих питаннях виборчої кампанії, закликав на проведенні щоденної профілактичної роботи, аби не допустити силових протистоянь між прибічниками різних політичних партій.

- Сьогоднішні новели в законодавстві зробили чіткішими та жорсткішими ставлення до тих осіб, які здійснюють підкуп виборців та тих, хто дозволяє себе підкупити. Правоохоронці звертають увагу навіть на найменші скарги щодо порушення виборчого законодавства, - зазначив Іван Варченко. 

Радник міністра заслухав звіти присутніх керівників, а начальник поліції Херсонщини Олександр Прокудін доповів про готовність поліції області до забезпечення безпеки на виборах до місцевих рад. За попередніми підрахунками, в області безпеку та правопорядок під час проведення місцевих виборів забезпечуватимуть понад три тисячі правоохоронців. На етапі проведення передвиборчої кампанії поліція слідкує за дотриманням законодавства і реагує на всі без винятку правопорушення миттєво та у межах закону. З початку передвиборчої кампанії до поліції вже надійшло 75 повідомлень про ймовірні порушення законодавства. Найбільше з них – щодо незаконної агітації, порушення порядку її ведення та пошкодження агітаційних матеріалів. За кожним із них проводиться перевірка та приймаються рішення у відповідності до чинного законодавства. Уже відкрито 7 кримінальних проваджень за фактами хуліганства, підкупу виборців, підроблення виборчої документації тощо.

Після наради з представниками силових структур області у поліцейському главку відбувся брифінг для регіональних медіа.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux