Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Херсонщині довірливі громадяни віддали інтернет-шахраям 80 тисяч гривень
Опубліковано 10 січня 2022 року о 14:26

Одним з поширених способів шахрайства є «фішингова атака», коли у месенджерах користувачам надсилають шкідливе посилання на фейкову платіжну систему, через яку знімають усі заощадження інтернет-продавців. Лише за вихідні дні шахраї ошукали трьох жителів Херсонської області, які хотіли продати товар через мережу інтернет та лишилися без грошей.

Так, в «Єдиний центр 102 поліції Херсонщини» надійшла заява від 58-річної херсонки. Жінка розповіла, що хотіла продати через мережу інтернет дитячий одяг і стала жертвою шахрая. Жінці на мобільний телефон зателефонував нібито покупець і повідомив, що хоче придбати товар. А щоб отримати гроші, заявниці необхідно перейти за посиланням, яке він надіслав у месенджері. Перейшовши за даним посиланням, жінка ввела номер своєї банківської картки, а також CVV код. Після чого з картки зникли кошти в сумі 51000 гривень. Зв'язок з невідомим зник і грошей до цього часу жінці ніхто не повернув.

За такою ж схемою постраждала жителька смт Велика Лепетиха. Жінка продавала дитячу куртку через мережу інтернет. Шахраї домовились про оплату та надіслали жінці фейкове посилання на платіжну систему, через яку у жертви зняли 12 тисяч гривень.

Ще однією жертвою шахраїв стала 56-річна херсонка. На відомій інтернет-платформі жінка створила інтернет-магазин та продавала одяг. З продавчинею зв’язалася невідома жінка, яка хотіла купити деякі речі з магазину. Отримавши посилання у месенджері на фейкову сторінку і не підозрюючи обману, потерпіла ввела дані своєї картки. А коли  зрозуміла, що з її рахунку невідомі знімають гроші, було запізно. Шахраї встигли зняти 17 тисяч гривень.

Нині за усіма фактами відкриті кримінальні провадження за ч.1 ст.190 Кримінального кодексу України «Шахрайство» та вживаються заходи щодо встановлення осіб, причетних до скоєння даних злочинів.

Поліція Херсонщини вкотре застерігає: 
- псевдопокупець виманює повні реквізити картки (тризначний номер на звороті картки, термін дії картки), вводячи в оману продавця;
- ніколи не давайте CVV код стороннім особам. Якщо ви ввели реквізити картки і зрозуміли, що сайт шахрайський, негайно заблокуйте картку;
- зателефонуйте на телефон «гарячої лінії» банку, вказаний на звороті картки або через інтернет-банкінг.
У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, звертайтесь до найближчого відділення поліції або телефонуйте на «102».

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux