Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Херсонщині поліція впродовж доби затримала шахраїв, які ошукали двох фермерів на 800 тисяч гривень
Опубліковано 29 листопада 2019 року о 16:54

Вчора в чергову частину Нововоронцовського відділення поліції звернулись менеджер та водій фермерського господарства з Миколаївської області. Розгублені жінка з чоловіком розповіли, що невідомий зловмисник під час покупки насіння соняшника ошукав заявників на 350 тисяч гривень. Впродовж кількох годин оперативники управління карного розшуку встановили особу підозрюваного. Сьогодні його разом із напарником затримали в одному з готелів Скадовська.

Звернення про злочин надійшло до поліції вчора близько 16:00. У Новоронцовському відділенні поліції зібралися житель одного з населених пунктів району та представники фермерського господарства з Миколаївської області. В ході розмови з’ясувалося, що місцевий мешканець продавав насіння соняшника, а жителі Миколаївщини були покупцями. Коли вже завантаження товару майже закінчилося, покупці передали 350 тисяч гривень начебто посереднику продавця, після чого він з грошима поїхав у невідомому напрямку і наразі зв’язок з ним відсутній.

В ході детального вивчення отриманої інформації поліцейські встановили, за якою «схемою» діяв шахрай. Як з’ясувалося, три дні тому фермеру з Миколаївщини зателефонував незнайомий чоловік, представився жителем Нововоронцовського району Херсонської області та запропонував купити в нього насіння соняшника за ціною нижчою від ринкової вартості. Покупець підрахував вигоду, що отримає, і погодився. Того ж дня до 68-річного жителя Нововоронцовського району на іномарці приїхав невідомий молодий чоловік та сказав, що готовий купити в нього соняшник за ціною більшою ніж ринкова. Звісно ж пенсіонер одразу погодився. І покупка, і продаж були призначені на 28 листопада.

На під’їзді до елеватору в Нововоронцовському районі покупців з Миколаївщини зустрів молодий чоловік на автомобілі «АУДІ А6» із запорізькою реєстрацією. Він представився менеджеру миколаївського фермера та водію вантажівки представником продавця насіння та показав, куди заїжджати для завантаження соняшника. Розпочалася погрузка. Коли останні тони вже досипали в кузов, представник підійшов до менеджера та попросив гроші. Довірлива жінка відрахувала 350 тисяч гривень і передала їх молодику. Він комусь зателефонував, повідомив, що можна під’їжджати за грошима, сів в автомобіль та поїхав. Коли настав час виїжджати вантажівці з території елеватора, виявилося, що охоронники транспортний засіб не випустять доки покупці не розрахуються. В цей час на зернотік під’їхав літній чоловік – власник соняшника. Він повідомив миколаївцям, що ніяких грошей не отримував, ніякого посередника не посилав, а натомість сам приїхав сюди на зустріч з молодим чоловіком, якому збирається продати насіння соняшника. Так громадяни зрозуміли, що стали жертвами шахрая, який ошукав одних із них на чималі гроші.

Як розповів заступник начальника поліції Херсонщини Микола Цап, на допомогу районним колегам в розкритті злочину виїхали співробітники управління карного розшуку обласного главку поліції. Насамперед оперативники склали детальний зовнішній опис шахрая. Вжитими заходами впродовж кількох годин поліцейські встановили його особу. Ним виявився 25-річний житель м. Переяслав-Хмельницький Київської області. Також поліцейські встановили, що на автомобілі підозрюваного були встановлені номерні знаки, викрадені кілька днів тому з транспортного засобу в Запорізькій області. На розшук і затримання автомобіля та водія були орієнтовані наряди поліції. А оперативники продовжили подальші розшукові заходи. Сьогодні вночі стало відомо, що зловмисник може перебувати в м. Скадовськ. В ході відпрацювання вулиць районного центру поліцейські помітили схожий за описом автомобіль «АУДІ А6» поблизу одного з міських готелів. Щоправда на іномарці були встановлені номерні знаки, зареєстровані в Донецькій області. Оперативники встановили спостереження за автівкою. Близько опівдня з готелю вийшли двоє чоловіків, один з яких якраз і був розшукуваним шахраєм, які направилися в бік «АУДІ». Після їх затримання з’ясувалося, що другий чоловік також має відношення до скоєння злочину. Саме він через оголошення в мережі Інтернет знаходив майбутніх жертв їх афер. В ході огляду чоловіків, в кишенях їх одягу були виявлені здобуті незаконним шляхом гроші, частину з яких вони вже обміняли на іноземну валюту. Наразі відомо, що за аналогічною схемою в пастку шахраїв кілька тижнів тому потрапила й жителька Голопристанського району. Під час продажу зернових вона втратила майже півмільйона гривень.

На даний час проводяться слідчі дії. Чоловіки підозрюються в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Вирішується питання про затримання основного фігуранта в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України та обрання йому міри запобіжного заходу. Йому може загрожувати 8 років позбавлення волі.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux