Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Херсонщини нагадує про заборони, пов’язані з відзначенням  Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні
Опубліковано 08 травня 2019 року о 14:40

Нагадуємо, що в травні 2015 року вступили в дію Закони України,  якими забороняється використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. Також не рекомендується використовувати зображення державних нагород або інших відзнак СРСР, у тому числі стилізованих, п’ятипроменевих зірок червоного кольору, «георгіївських» і «гвардійських» стрічок. До забороненої символіки входять не лише радянські гімн, герб, прапори та гасла, але й зображення, а також різні пам'ятні знаки діячам Компартії і радянської влади. За подібні дії передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у випадку публічного використання, демонстрації або носінні георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення. Покарання передбачає штраф від 50 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та конфіскацію стрічки або її зображення. Також передбачений адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської стрічки.

Кримінальна відповідальність настає за виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів. За це передбачена відповідальність: обмеження або позбавлення волі строком до 5 років.

Разом з тим повідомляємо, що заборона не поширюється на випадки використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму - на державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними.

Шановні громадяни! Просимо з розумінням ставитися до посилених заходів безпеки, бути толерантними до ветеранів війни та представників різних політичних сил. Пам’ятайте, Закон один для всіх! Якщо ви побачите ветерана з георгіївською стрічкою або іншою забороненою символікою, не треба застосовувати силу і зривати її. Повідомте про це поліцейського і він попросить ветерана зняти стрічку або замінити її на мак.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux