Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Очільник поліції Херсонщини Олександр Прокудін взяв участь у «круглому столі» з обговорення заходів щодо недопущення загибелі червонокнижних та інших птахів на території Херсонщини
Опубліковано 12 жовтня 2021 року о 16:37

Учора в Херсонській облдержадміністрації відбулося обговорення проблемних питань щодо особливостей застосування родентицидів у Херсонській області. Нарада відбулася за участі представників зацікавлених органів виконавчої влади та сільгоспвиробників. У ній взяв участь і начальник обласного главку поліції Олександр Прокудін.

Під час «круглого столу» керівник обласної поліції зокрема розповів про результати розслідування масової загибелі птахів та роботи поліції щодо недопущення таких фактів.

Як повідомив начальник поліції Херсонщини, проведеними дослідженнями доведено, що птахи загинули від гострої інтоксикації хімічною речовиною бродіфакум, що застосовується в якості родентициду для боротьби з усіма видами гризунів. Тому причиною загибелі птахів є недотримання сільськогосподарськими підприємствами в межах 40-кілометрової зони БЗ «Асканія-Нова» санітарних правил у частині виконання вимог інструкції про застосуванню пестицидів під час виконання робіт по боротьбі зі шкідниками. За результатами розслідування поліцейськими було пред’явлено обвинувачення представнику одного із сільськогосподарських підприємств. Наразі обвинувальний акт відносно цієї особи розглядається судом по суті. 

Також Олександр Прокудін нагадав присутнім фермерам, що розпорядженням голови Херсонської ОДА наразі заборонено застосувати в межах 40-кілометрової зони заповідника «Асканія-Нова» родентициди з діючою речовиною бродіфакум.

– Поліція області тримає на контролі це питання. Ураховуючи попередній досвід, розроблений чіткий алгоритм дій поліції на випадок встановлення порушень правил застосування заборонених пестицидів і за порушення цієї заборони до винних осіб застосовуються заходи адміністративного та кримінального характеру, – зазначив головний поліцейський області.

Нагадаємо, у період із січня по квітень 2021 року в центрі заповідної зони Великий Чапельський під керівництвом Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна виявлено падіж птахів. Частина їх віднесена до червонокнижних. Сума збитків від загибелі птахів складає близько 9,2 млн гривень. За вказаними фактами були розпочаті кримінальні провадження за ч. 2 ст. 239 «Забруднення або псування земель» та ст.247 «Порушення законодавства про захист рослин» Кримінального кодексу України.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux