Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Очолила окупаційну «виборчу комісію»: слідчі поліції повідомили херсонці про підозру в колабораціонізмі
Опубліковано 20 вересня 2024 року о 10:52

Поліцейські встановили, що під час окупації Херсона місцева мешканка добровільно погодилася співпрацювати із загарбниками. Як з’ясувалось, вона очолила незаконно створену «виборчу комісію» та забезпечила проведення незаконного референдуму на «ввіреній» їй території. Нині фігурантці заочно повідомлено про підозру у вчиненні колабораційної діяльності. Підозрюваній загрожує 10 років ув’язнення.

Як розповіла заступник начальника Херсонського районного управління поліції Альона Кметь, причетність жительки обласного центру до вчинення злочину проти основ національної безпеки України встановили працівники карного розшуку підрозділу. Так, оперативники дізналися, що 57-річна жінка у другій половині вересня 2022 року добровільно пішла на співпрацю з окупаційною владою. Фігурантка погодилася організувати та забезпечити проведення на «ввіреній» їй дільниці незаконного референдуму про приєднання території Херсонщини до складу російської федерації. Окупанти призначили зловмисницю «головою дільничної комісії з референдуму № 302», що розташовувалася на базі однієї зі шкіл Дніпровського району.

Під час проведення слідчо-розшукових заходів, у тому числі використовуючи можливості аналітиків обласного главку поліції, правоохоронці встановили, що у період часу із 23 по 27 вересня 2022 року фігурантка виконала усі поставлені окупаційною владою завдання щодо проведення псевдореферендуму. Зокрема, перебуваючи у цей час на «виборчій дільниці», вона контролювала процес проведення псевдоголосування, ідентифікацію місцевих жителів, які прийшли на «виборчу дільницю», видачу бюлетенів для «голосування», надавала вказівки з організаційних питань іншим членам псевдокомісії. Згодом під її наглядом відбувся підрахунок бюлетенів, складання протоколу псевдоголосування та його підписання.

Слідчі кваліфікували злочинні дії херсонки за ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території. В зв’язку з тим, що фігурантка напередодні визволення Херсона втекла разом з окупантами на Лівобережжя, про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України їй повідомили заочно. Досудове розслідування триває й перебуває під процесуальним керівництвом Херсонської окружної прокуратури. Підозрюваній загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux