Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Підполковник поліції Микола Кучерявий: професії кадровика ніде не навчають
Опубліковано 29 серпня 2018 року о 10:35

Про технології та особливості роботи кадрової служби Національної поліції кореспондент "Херсонців" поспілкувався з начальником управління кадрового забезпечення Херсонського обласного главку поліції підполковником поліції Миколою Кучерявим.

- Миколо Сергійовичу, чи відноситься до роботи кадрових підрозділів поліції відомий вислів «кадри вирішують усе»? Розкажіть, де можна здобути спеціальну освіту, щоб стати поліцейським кадровиком?

- Безумовно, кадри вирішують усе! Адже це люди, саме вони виконують усю поліцейську роботу. Роль кадрових підрозділів - одна з ключових в органах внутрішніх справ! Від підбору та постійного навчання співробітників, від професіоналізму всього особового складу залежить виконання завдань, які стоять перед поліцією. Без вирішення кадрових питань було б неможливо формувати ефективний колектив Головного управління.

- Але, на жаль, на відміну від усіх інших поліцейських професій, співробітників кадрового забезпечення поліції не готує жоден навчальний заклад.

- У наш підрозділ співробітники, як правило, приходять з інших служб ГУ НП. Вони вже добре знають специфіку роботи, мають відповідну службову підготовку, поліцейський і життєвий досвід.

Повинен зауважити: у кадрових підрозділах можуть працювати далеко не усі. Кадровику дуже важливо професійно розбиратися в людях і оцінювати здібності фахівців.

- У деяких ЗМІ можна зустріти твердження, що молоді поліцейські, зіткнувшись з труднощами, масово полишають службу. Чи можна це твердження віднести до Херсонщини?

- З початку 2018 року в Херсонській області з поліції з різних причин звільнилися 66 осіб. Але при цьому за цей же період були прийняті на службу 98 осіб. Некомплект фактично зменшився. Ми досягли цього, по-перше, завдяки проведеним конкурсним відборам (усього відібрано та призначено на посади 66 осіб), і, по-друге, призначенню на вакантні посади випускників закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських (Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ - 4 чоловіка, Одеський державний університет – 9 осіб, Харківський національний університет внутрішніх справ – 10 осіб; усього 32 людини).

Штатна чисельність ГУ НП в Херсонській області становить 2707 працівників. Загальний некомплект - 328 посад, або 12,5%.

Також ми плануємо зменшити некомплект за рахунок призначення на вакантні посади осіб, прийнятих на службу в поліцію за результатами конкурсів.

Відкриті конкурси на різні посади у нас тривають і зараз. Ті, хто хоче працювати в поліції, можуть дізнатися про вакансії на нашому інтернет-ресурсі Там ви можете побачити детальний опис конкурсу та вакантних посад, службові обов'язки, вимоги до кандидатів. Там же є інформація про пропоновані зарплати, соціальне забезпечення, можливості подальшого навчання та перспективи кар'єрного зростання.

- Як відомо, до поліцейських пред'являються досить жорсткі вимоги. Напевно, з-за цього дуже складно успішно сформувати штат співробітників?

- На теперішній час поліцейські досить часто стикаються із нестандартними ситуаціями, вирішення яких залежить від їх професійних навичок і здатності діяти в суворій відповідності із законом. Наша система професійної і психологічної підготовки якраз покликана формувати необхідні якості і ціннісні установки співробітників.

Мета такої підготовки - навчити поліцейських, що в будь-яких умовах, навіть пов'язаних із ризиком для життя і здоров'я, він повинен діяти професійно, грамотно, чітко, з високою працездатністю.

Мало хто знає, що професія поліцейського також має одну з найбільш психологічно складних особливостей – так звану правову регламентацію діяльності. У багатьох інших професіях можна здійснювати якесь своє розуміння роботи. А от діяльність поліцейського підпорядковується не його особистим уявленням або емоціям, він повинен керуватися виключно Конституцією України, Законом про Поліцію, законодавчим актам і нормативним документам. І зобов'язаний знати їх досконально. Будь-яке невиконання або неналежне виконання його службових обов'язків буде вважатися порушенням закону. Поліцейський несе підвищену відповідальність за свої рішення та дії. А це дуже високе психологічне навантаження.

Тому кадровики не просто проводять набір співробітників, але і протягом усього терміну служби супроводжують їх.

Функції з формування штату співробітників, покладені на служби кадрового забезпечення - це, насамперед, організація професійно-психологічного та медичного відбору кандидатів, вивчення їх ділових і моральних якостей.

Також співробітники кадрового апарату повинні своєчасно забезпечувати навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації поліцейських колективів. І приділяти особливу увагу стратегічним напрямкам кадрової роботи: комплектувати поліцейські служби професійно затребуваними молодими фахівцями, раціонально розставляти кадри. Із найбільш перспективних і підготовлених співробітників ми формуємо кадровий резерв для ключових посад.

У наші функції входить також юридично грамотне оформлення проходження служби поліцейського, розгляд та оформлення матеріалів про призначення та звільнення, присвоєння спеціальних звань, подання до нагород.

Кадрові служби надають допомогу і підтримку співробітникам ГУ НП, та водночас ведуть суворий контроль за їх службовою діяльністю. Але при цьому справжній кадровик завжди повинен пам'ятати, що за кожним документом стоїть конкретна людина. Яка іноді заслуговує покарання, але якій необхідне і добре слово!

-Дякую за корисну інформацію.

Спілкувалася Тетяна Сафонова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux