Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліцейські презентували Мін'юсту США результати розслідування найрезонансніших злочинів рф в Україні
Опубліковано 17 квітня 2024 року о 13:00

Слідчі Нацполіції виявляють та документують більше 90% кримінальних правопорушень, вчинених під час повномасштабного російського вторгнення: станом на сьогодні задокументовано більше 117 тисяч злочинів, повʼязаних зі збройним конфліктом.

«Процес збору цієї інформації трансформується в практичний результат», — зазначив Перший заступник Голови Нацполіції - начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе — «станом на сьогодні слідчі Нацполіції оголосили понад 2,8 тис. підозр російським військовим, у тому чисті командирам, їх поплічникам та зрадникам України. Це не лише заочні, але й очні підозри полоненим військовослужбовцям рф за вчинені ними вбивства, катування, зґвалтування цивільних, мародерства та за інші порушення законів та звичаїв війни».

Поліцейські вже мають численні кейси інформації, отриманої від безпосередніх очевидців звірств росіян під час окупації Київщини. Для цього було опитано сотні свідків та потерпілих, проведено сотні допитів, експериментів та оглядів місць подій, вивчено тисячі терабайт даних із зовнішніх камер спостереження. Безпосередньо в Бучі вже ідентифіковано більше тисячі російських військових, які в кінці лютого 2022 року вторглись у Бучу і більше сотні тих, хто вчиняв там воєнні злочини. Крім того, ідентифіковано кожного командира, який віддавав злочинні накази на вбивство місцевих мешканців.

Слідчі Нацполіції розслідують злочини як проти українських громадян, так і проти іноземних. Наприклад, вони ідентифікували чотирьох осіб, які незаконно утримували і катували громадянина США у с. Милове на Херсонщині. Ці матеріали було передано Міністерству юстиції США, у результаті чого  російських солдат вперше притягнули до відповідальності за воєнні злочини в рамках юрисдикції іноземних країн: Генеральний прокурор США Меррік Гарланд повідомив їм про підозру у катуванні та жорстокому поводженні з американським громадянином.

«Цей приклад вкотре підтверджує американську підтримку українському розслідуванню воєнних злочинів рф в Україні. Для нас дуже важливо, щоби російських злочинців переслідували не тільки в Україні, а й в кожній цивілізованій країні. Ми високо цінуємо вашу непохитну підтримку, тому й надалі ділитимемося з вами найрезонанснішими прикладами російських звірств і чекаємо результатів цієї співпраці», — підсумував результати зустрічі Максим Цуцкірідзе.

Департамент комунікації 

за матеріалами Головного слідчого управління Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux