Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Херсонщини радить, як не стати жертвою шахраїв! (ВІДЕО)
Опубліковано 24 травня 2023 року о 10:46

Щодня до поліції надходять повідомлення про шахрайство. Жертвою цього злочину може стати кожен, адже шахраї вигадують все нові й нові схеми. Розглянемо найпоширеніші з них.

Покупки в мережі Інтернет

Продавець виставляє низьку ціну, але просить обов’язкову передоплату, при цьому категорично відмовляється від оплати у відділенні служб доставки. В таких випадках покупець, оплативши товар, ризикує залишитись ні з чим. Щоб гарантовано отримати свою покупку, сплачуйте за неї лише після отримання.

Операції з банківськими картками

Шахраї різноманітними способами намагаються отримати інформацію про вашу картку. Це може бути дзвінок від «працівника банку», «допомога» в оформлені різноманітних виплат, обіцянка купити товар, який ви продаєте на певному ресурсі тощо. Щоб уберегти свої заощадження, в жодному разі не повідомляйте нікому номер своєї картки, термін її дії та СVV-код, що розміщений на звороті картки, а також коди чи паролі, які надходять вам у повідомленнях. Шахраї розраховують на ефект несподіванки, тож зберігайте спокій та не робіть поспішних вчинків. Краще покладіть слухавку та зателефонуйте до свого банку за номером, вказаним на карті.

Ще однією поширеною схемою шахрайства є фішинг 

Це «підробка» різноманітних сайтів задля збору особистої інформації користувачів. Створюється сторінка, ідентична сайту популярного ресурсу. Дизайн може трохи відрізнятися, але щоб це помітити, потрібно уважно порівняти обидва сайти. Схожі навіть доменні імена, різниця може бути лише в одному знаку. Посилання на такі сайти розповсюджуються за допомогою розсилок повідомлень про виграш, отримання грошової допомоги, у месенджерах з акаунтів, які вдалося зламати. Тож не переходьте за сумнівними посиланнями та вводьте свої логіни, паролі чи іншу персональну інформацію лише на перевірених ресурсах.  

Виграш цінного призу

Шахраї телефонують або надсилають повідомлення про виграш автомобіля, телевізора, подорожі тощо й просять сплатити певну суму для оформлення призу чи його пересилки. Найдієвіша порада – згадайте чи брали ви участь у розіграші. І в жодному разі не перераховуйте гроші.

Схема «родич у біді»

Дзвінок із незнайомого номера, голос, який важко упізнати, повідомлення про ДТП чи іншу пригоду, в результаті якої близька вам людина потребує певної суми грошей. Найголовніше – спокій, адже тут зловмисники теж розраховують на ефект несподіванки. Неодмінно зателефонуйте рідній людині, якою представився співрозмовник, чи іншим членам родини. Приймайте рішення обдумано та зважено.

Сподіваємось, що ці поради допоможуть вам не потрапити на гачок аферистів.

У випадку, якщо ви все ж таки стали жертвою будь-якого виду шахрайства, неодмінно повідомте про це до поліції.

 Будьте обачними, не дайте шахраям жодного шансу!

P.S. Закликаємо максимально поширити це відео, аби якомога більше людей його переглянули. Обізнаність – найдієвіший спосіб боротьби з шахрайством.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux