Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Херсонської області нагадує, як не стати жертвою «банківських» шахраїв
Опубліковано 24 березня 2023 року о 12:36

У статистиці шахрайств останнім часом найбільше заяв від громадян надходить щодо «банківських» аферистів, які телефонують і кажуть, що рахунок заблокований або з картки намагаються зняти кошти, в результаті чого клієнт можете втратити свої заощадження. Телефонний співрозмовник запевняє, що проблему можна вирішити миттєво, лише назвавши йому додаткову інформацію у вигляді ПІН-коду, терміну дії та номеру банківської карти, а також CVV-коду (три цифри на звороті картки). Коли людина виконує всі умови, шахраї знімають з рахунку всі кошти.

Жертвами такого виду шахрайства за добу стали двоє жителів області. Мешканцю Дар’ївської громади зателефонував фейковий працівник служби безпеки банку, клієнтом якого є заявник, і сказав, що картку чоловіка намагаються зламати, нібито зловмисникам стали відомі всі реквізити картки. Щоб заблокувати рахунок, шахрай попросив чоловіка назвати реквізити своєї картки нібито для перевірки. Коли заявник це зробив, з його рахунку миттєво зникло 40 тисяч гривень.

Жителька Херсона втратила 8900 гривень після того, як назвала всі реквізити своєї картки сторонній людині. Аферист зателефонував жінці під виглядом банківського працівника і розповів, що невідомі знімають гроші з її картки. Щоб зберегти кошти, що лишилися, невідомий попросив заявницю назвати термін дії картки та таємний CVV-код, після чого з рахунку жінки зникли усі кошти.

Головна порада — нікому не повідомляйте дані карток. Запам’ятайте, той "працівник банку", який під час дзвінка просить назвати тризначний код на звороті карти та термін її дії – це 100% шахрай. Справжні працівники банку не будуть просити вас надати інформацію про вашу картку. На будь-які наполегливі прохання нібито працівника служби безпеки банку відповідайте, що самі зв'яжетеся з менеджером або під'їдете до відділення. Якщо вам кажуть, що невідомі уже знімають гроші і ви маєте терміново назвати ПІН-код, пароль доступу до рахунку, термін дії платіжної картки, кредитний ліміт чи інші персональні дані, не звертайте уваги, зберігайте спокій і самі зателефонуйте в банк, телефони якого є на звороті вашої картки. Підключіться до sms-банкінгу, аби знати про усі операції по вашому рахунку.

Якщо ви виявили зникнення коштів з рахунку або підозрюєте, що відомості по картці потрапили до шахраїв, то в першу чергу заблокуйте картку. Якщо мова йде про шахрайство, крім звернення в банк, необхідно написати заяву в поліцію.

Відділ комунікації поліції Херсонської області



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux