Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру в колабораціонізмі двом представникам окупаційної влади
Опубліковано 23 травня 2024 року о 11:23

Один із фігурантів після окупації погодився працювати так званим «сільським головою». Інший минулого року взяв участь у незаконних виборах до обласної окупаційної адміністрації. Наразі за погодженням із обласною прокуратурою зловмисникам заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Фігурантам загрожує 10 років ув’язнення.


Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, причетність 61-річного старости Червонського старостинського округу Генічеської міської ради до злочину проти основ національної безпеки України встановили представники обласного управління СБУ. Зокрема, оперативники проведеними розшуковими заходами дізналися, що після захоплення військовими рф Генічеського району він добровільно погодився на співпрацю з місцевою окупаційною владою. У вересні 2022 року, після погодження окупантами його кандидатури, фігурант обійняв посаду (на якій «працює» й нині) так званого «глави сєльского посєлєнія чєрвонской тєріторіальной общіни гєніческой воєнно-гражданской адміністраціі хєрсонской області».

Іншим підозрюваним в колабораціонізмі виявився 54-річний мешканець обласного центру. Перед деокупацією правобережжя Херсонщини він втік разом із військовими рф на лівий берег. Оперативники управління стратегічних розслідувань в Херсонській області встановили, що після втечі фігурант оселився у Генічеську. Наприкінці серпня минулого року він добровільно вирішив взяти участь у незаконних виборах та зареєструвався як «кандидат у депутати» від політичної партії держави-агресора «єдіная росія». За результатами псевдоголосування та рішення так званої «виборчої комісії херсонської області» фігурант був обраний депутатом до незаконного органу влади – «херсонської обласної думи І скликання».

Обом зловмисникам працівники слідчого управління обласного главку поліції інкримінували вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Наразі їм за погодженням із обласною прокуратурою заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux