Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини скерували до суду матеріали щодо трьох медпрацівників-пособників рф
Опубліковано 13 липня 2023 року о 11:00

Під час тимчасової окупації Херсона троє представників медичної галузі добровільно погодилися зайняти керівні посади в інфекційній лікарні. Після цього фігуранти організували та впроваджували аж до деокупації міста роботу медзакладу за стандартами рф. Зловмисникам заочно було повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору. 

Під час проведення заходів із документування злочинів проти основ національної безпеки України оперативники управління стратегічних розслідувань в Херсонській області з працівниками слідчого управління поліції Херсонщини встановили, що під час тимчасової окупації представники незаконно створеної окупаційної адміністрації в середині червня минулого року створили в Херсоні підприємство "государственноє бюджетноє учрежденіє здравоохраненія "херсонская областная інфекционная больница им. Г.І. Горбачевского»". Після цього окупаційна влада почала підшукувати керівництво для новоствореного псевдо-медзакладу.

Як розповів начальник відділу слідчого управління Олег Мальчевський, правоохоронці встановили, що посаду "т.в.о. головного лікаря" добровільно погодився посісти 75-річний громадянин. Приступивши до виконання "обов’язків", він почав одразу впроваджувати ведення діяльності "лікарні" за економічними стандартами країни-агресора. Зловмисник зареєстрував підприємство в незаконно створеній податковій інспекції, виготовив печатки з гербом країни-агресора, відкрив рахунки в російському банку для проведення подальшої виплати заробітної платні та проведення розрахунків із постачальниками товарів, послуг й інших робіт у російських рублях.

Попутно псевдо-головлікар підшукував для себе надійних підлеглих. Ними стали 57-річна жінка та 60-річний чоловік, які добровільно погодилися обійняти посади завідувачів відділень.

Під час досудового розслідування слідчі, в тому числі з використанням можливостей аналітиків обласного главку, встановили, що усі троє фігурантів під час своєї "лікарської" діяльності вчиняли умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору рф, а саме: щоденно агітували медичний персонал лікарні отримувати паспорти рф та сім-картки операторів мобільного зв’язку росії, регулярно проводили агітацію серед медичного персоналу щодо необхідності співпраці з окупаційною владою та примушували підлеглих працівників отримувати агітаційні плакати та газети, що вихваляли країну-агресорку,

Слідчі за процесуального керівництва обласної прокуратури кваліфікували протиправні діяння кожного з фігурантів як умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору (пособництво), збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора, вчинені громадянином України з метою завдання шкоди Україні шляхом: реалізації рішень та дій держави-агресора, збройних формувань та окупаційної адміністрації держави-агресора, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Враховуючи, що зловмисники перед деокупацією Херсона втекли на тимчасово окуповану територію лівобережжя Херсонської області, про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28 "Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією", ч. 1 ст. 111-2 "Пособництво державі-агресору" Кримінального кодексу України, їм було повідомлено заочно. Наразі досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. За пособництво державі-агресору фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux