Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини завершили досудове розслідування щодо «головного пенітенціара» окупованої Херсонщини
Опубліковано 07 серпня 2023 року о 14:00

Після захоплення Херсона військовими рф колишній керівник одного з виправних закладів обласного центру погодився співпрацювати з окупаційною владою та очолив пенітенціарну систему на тимчасово окупованій території. Слідчі заочно повідомили фігуранту про підозру у вчиненні за попередньою змовою групою осіб дій, що полягають у відданні наказу про вчинення інших порушень законів та звичаїв війни. Нині досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обвинуваченому загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, поліцейські встановили, що у травні минулого року окупаційна влада незаконно утворила «управління служби виконання покарань по Херсонській області». Очолити установу погодився 38-річний херсонець, який до повномасштабного вторгнення росії був начальником одного з виправних закладів у Херсоні. 


Під час досудового розслідування та документування протиправної діяльності зловмисника слідчі дізналися, що наприкінці жовтня 2022 року «головний пенітенціар» окупованої Херсонщини за попередньою змовою з особами керівного складу органів окупаційної влади, силових структур та збройних сил рф віддав наказ про здійснення заходів, які кваліфікуються як вчинення інших порушень законів та звичаїв війни. Тоді за вказівкою фігуранта були депортовані та із застосуванням примусу переміщенні в росію та ТОТ АР Крим більше 1700 засуджених, які відбували покарання в установах відбування покарань Херсонської області. Таким чином були порушені вимоги низки статей Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни.


На початку липня поточного року слідчими за погодженням обласної прокуратури фігуранту заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2, ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України. Тобто у вчиненні за попередньою змовою групою осіб дій, що полягають у відданні наказу про вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Наразі досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обвинуваченому загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 12 років.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux