Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини завершили досудове розслідування відносно підозрюваних у колабораціонізмі та пособництві рф працівників ринку
Опубліковано 30 червня 2023 року о 14:21

Під час тимчасової окупації обласного центру четверо жителів Херсона добровільно погодилися обійняти посади в незаконно створеному комунальному підприємстві "Центральний ринок". Один із фігурантів очолив псевдопідприємство, ще двоє чоловіків стали його заступниками, а 40-річна жінка - «головним бухгалтером». Зловмисники організували роботу комунального підприємства та в подальшому впроваджували господарську діяльність за економічними стандартами країни-агресора та у взаємодії з незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території міста Херсон. Нині досудове розслідування вчинених фігурантами протиправних діянь завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Обвинуваченим загрожує 12 років ув’язнення. 

Як повідомив заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, поліцейські за процесуального керівництва обласної прокуратури встановили, що в червні минулого року представники незаконно створеної окупаційної адміністрації створили в Херсоні «комунальне підприємство» «Центральний ринок». «Директором» добровільно погодився стати 65-річний місцевий мешканець. В першу чергу він підшукав собі надійних підлеглих. Із використанням можливостей аналітиків обласного главку слідчі та оперативники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області встановили коло осіб, які погодилися працювати під керівництвом псевдодиректора: 57-річний громадянин обійняв посаду завідувача господарством підприємства «Центральний ринок», 42-річний чоловік став «заступником директора з комерційної діяльності», а 40-річна жінка була призначена «головним бухгалтером» підприємства.

Приступивши до виконання обов’язків, фігуранти в першу чергу зареєстрували підприємство в незаконно створеній податковій інспекції та відкрили рахунки в одному з російських банків. Після цього в залежності від посадових обов’язків кожного зловмисники почали всіляко впроваджувати ведення господарської діяльності підприємства за економічними стандартами країни-агресора. Зокрема, змушували приватних підприємців, з якими складалися договори оренди, реєструватись за російськими правилами, розраховуватись за оренду та вести торгівельну діяльність лише у рублях. Також у російській валюті проводилось і відрахування податків із прибутку діяльності підприємства до так званої «податкової служби Херсонської області».

Слідчі кваліфікували протиправні діяння фігурантів за ознаками ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 та ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України, тобто – колабораційна діяльність та пособництво державі-агресору, вчинені за попередньою змовою групою осіб. Наразі досудове розслідування завершене. Обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. Обвинуваченим загрожує покарання в вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux