Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції завершили досудове розслідування щодо гауляйтера окупованої Херсонщини за фактом вивезення українського збіжжя
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 15:20

Восени минулого року «губернатор» від окупаційної адміністрації Херсонської області був заочно засуджений до 15 років позбавлення волі за вчинення низки злочинів проти основ національної безпеки України. Нині поліцейські зібрали докази його причетності й до вчинення воєнного злочину – надання наказу на вивезення збіжжя з окупованого Херсона. Наразі досудове розслідування завершене й обвинувальний акт щодо фігуранта скерований на розгляд суду.

За оперативного супроводу працівників управління карного розшуку слідчими обласного главку поліції було розпочате кримінальне провадження щодо вчинення воєнного злочину «губернатором» окупаційної адміністрації Херсонської області. Так, поліцейськими було встановлено, що у вересні 2022 року згідно з розпорядженням гауляйтера військові рф захопили територію ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів», де зберігалося понад 30 тисяч тонн зерна та зернових виробів. На підприємстві була введена тимчасова окупаційна адміністрація. А за місяць зловмисник видав розпорядження про вивезення зернових культур, які зберігались на території підприємства та належали на праві приватної власності різним суб’єктам господарської діяльності. Загалом із використанням трьох барж окупанти на лівобережжя Дніпра вивезли майже три тисячі тонн ячменю, які належали українському та іноземному підприємствам. Загальна вартість завданих власникам збитків на той час становила майже 15 мільйонів гривень.

Як розповів т.в.о. начальника слідчого управління поліції Херсонщини Віктор Баранецький, незаконні дії «губернатора» за процесуального керівництва обласної прокуратури були кваліфіковані слідчими як віддання наказу про вчинення інших порушень законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Тож у серпні поточного року йому заочно було повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. Під час проведення досудового розслідування правоохоронці зібрали достатню доказову базу для обвинувачення підозрюваного й наразі обвинувальний акт щодо гауляйтера скерований на розгляд суду.

Зазначимо, що фігурант, який наразі перебуває на окупованих територіях Херсонщини, минулоріч був засуджений до 15 років ув’язнення за колабораційну діяльність, виправдовування збройної агресії рф та державну зраду.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux