Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Судитимуть двох псевдокерівниць херсонської окупаційної адміністрації: слідчі поліції завершили розслідування щодо колаборанток
Опубліковано 04 липня 2024 року о 12:50

Під час тимчасової окупації Херсона дві місцеві жительки добровільно пішли на співпрацю з представниками країни-агресора. Фігурантки очолили відділи у так званій «воєнно-гражданской адміністраціі хєрсонской городской тєріторіальной громади». Їм заочно було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Наразі слідчі поліції завершили досудове розслідування та обвинувальні акти щодо зловмисниць скеровані на розгляд суду. Фігуранткам загрожує 10 років ув’язнення.

Як розповіла заступник начальника відділу поліції №2 (Корабельний) Херсонського районного управління поліції Юлія Скиба, про причетність жінок до вчинення злочину проти основ національної безпеки України дізналися працівники обласного управління СБУ. Так, оперативники встановили, що 45-річна херсонка в червні 2022 року прийняла пропозицію представників окупаційної влади та добровільно погодилася працювати у незаконно створеному органі на території Херсона. Жінка була призначена на посаду так званого «начальніка отдєла градостроітєльства, архітєктури і охрани історічєской среди в воєнно-гражданской адміністраціі хєрсонской городской тєріторіальной громади».

Інша 36-річна жителька обласного центру також у червні 2022 року добровільно погодилася на пропозицію представників держави-агресора працювати в незаконно-створеній міській адміністрації. Зловмисниця була призначена на посаду так званого «начальніка отдєла бухгалтєрского учьота і отчьотності–главного бухгалтєра».

Під час проведення слідчо-розшукових заходів, у тому числі із використанням можливостей аналітиків обласного главку, правоохоронці зібрали докази злочинної діяльності фігуранток. Так, було встановлено, що вони, перебуваючи на своїх «посадах», виконували організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарчі функції. Тож обом інкримінували вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора. Наразі досудове розслідування щодо зловмисниць слідчі поліції завершили. Херсонська окружна прокуратура затвердила обвинувальні акти й нині вони скеровані на розгляд суду. Фігуранткам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux