Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Херсоні поліцейські повідомили місцевому жителю про підозру в колабораційній діяльності
Опубліковано 12 червня 2023 року о 16:20

Зловмисником виявився 83-річний чоловік. Поліцейські встановили, що він добровільно погодився працювати на окупаційну владу та агітував за проведення незаконного референдуму в Херсонській області про приєднання до росії. Наразі фігуранту слідчі заочно повідомили про підозру в колабораціонізмі. За вчинення злочину проти основ національної безпеки України підозрюваному загрожує 10 років ув’язнення.

Як повідомила заступник начальника Херсонського районного управління поліції Альона Кметь, під час проведення в Херсоні слідчо-розшукових заходів поліцейські встановили, що 83-річний житель міста позитивно сприйняв окупацію обласного центру військовими рф і з ідеологічних мотивів чоловік добровільно погодився співпрацювати з окупаційною владою. Влітку минулого року пенсіонер був призначений головою незаконно утвореної громадської організації при окупаційній владі та, перебуваючи на посаді, неодноразово вчиняв публічні заклики до проведення референдумів на тимчасово окупованій території.

Зокрема, під час досудового розслідування слідчі, в тому числі із використанням можливостей аналітиків обласного главку, встановили, що наприкінці липня фігурант добровільно взяв участь в організованому окупаційною адміністрацією форумі та закликав присутніх взяти участь у голосуванні про прийняття декларації «руський Херсон». Тим самим зловмисник підтримав інтеграцію Херсонщини в єдиний економічний, технологічний, енергетичний і суспільно-політичний простір рф.

Також поліцейські встановили, що 20 вересня фігурант на засіданні очолюваної ним "громадської ради" закликав присутніх підтримати рішення про проведення незаконного референдуму про входження Херсонської області до складу рф та виступив із відповідною промовою для присутніх представників окупаційних ЗМІ.

Незадовго до деокупації обласного центру зловмисник втік на лівобережжя Херсонщини. Тож про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), херсонцю повідомлено заочно. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux