Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Херсоні презентували проект системи контролю за дотриманням прав людини в ізоляторах тимчасового тримання
Опубліковано 03 квітня 2018 року о 14:35

Херсон став другим містом, де в ізоляторі тимчасового тримання запустили систему забезпечення прав затриманих (custody records). Вона передбачає електронну фіксацію всіх дій, що відбуваються із затриманими в ізоляторі тимчасового тримання. Така процедура забезпечує захищеність як затриманих, так і працівників поліції.

У презентації custody records взяли участь керівництво Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, Головного управління Національної поліції в Херсонській області, співучасники проекту - представники Міжнародного фонду "Відродження", громадської організації "Експертний центр з прав людини", Української фундації правової допомоги та міжнародні партнери Нацполіції.

«Впровадження цієї системи в херсонському ізоляторі тимчасового тримання ще на крок наблизило діяльність поліції Херсонщини до європейських стандартів. Відтепер, затримані та поміщені до ізолятора громадяни в повній мірі захищені від порушень їхніх прав. Хочу подякувати керівництву Національної поліції України, Міжнародному фонду «Відродження» та іншим організаціям, за підтримки яких стало можливим це нововведення в Херсонській області», - підкреслив заступник начальник Головного управління Національної поліції в Херсонській області Микола Вербицький.

Цілодобова відеофіксація має захистити затриманих від випадків фізичного та психологічного тиску на них, а поліцейських від безпідставних звинувачень у перевищенні службових повноважень. В ізоляторі працюватимуть спеціально навчені інспектори з прав людини, які гарантуватимуть безпеку та гідні умови перебування особи в ізоляторі тимчасового тримання. Вони будуть інтерв’ювати затриманих, вносити всі відомості про них в електронну базу.

«Інспектори з прав людини будуть повідомляти родичів про затримання, слідкуватимуть за своєчасним наданням їм професійної консультації правника, за належною медичною допомогою та іншими правами затриманої особи. Для нас дуже важливо, що ця нова система запроваджується у співпраці низки громадських організацій, Міжнародного фонду «Відродження» й Національної поліції, без максимального сприяння з боку якої це було би не можливо», – наголосив директор програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження» Роман Романов.

Через систему відеонагляду працівники ізолятора будуть стежити за безпекою затриманих в камерах. Також система попереджає порушення прав людини з боку працівників інших підрозділів поліції. Якщо затримана особа повідомить інспектору про порушення своїх прав, то ця інформація буде ефективно розслідуватися, а винні працівники будуть притягнуті до відповідальності.

«Запропонована система має змінити сам підхід роботи правоохоронців. Адже з одного боку, ми вчимо їх бачити в затриманому в першу чергу людину, яка має ті ж самі права, що й інші. А з іншого – забезпечення прав затриманого й фіксація всіх дій щодо нього в електронній базі повністю захищає самого правоохоронця від скарг про неналежне поводження», - пояснив виконавчий директор Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов.

В рамках проведення «круглого столу» представники Національної поліції України, обласного главку поліції, міжнародних партнерів Нацполіції та силових структур області обговорили основні порушення прав людини з моменту її затримання і до поміщення в ізолятор тимчасового тримання, причини порушень, а також питання, які виникають на стадії проведення досудового слідства. Домовились про негайне реагування на будь-які факти порушення прав людини, про надання безоплатної правової допомоги, створення належних умов тримання затриманих в ІТТ, а також відеофіксацію доказів для використання в судочинстві.

Система забезпечення прав затриманих - це одна з необхідних умов справедливого правосуддя й буде поступово впроваджуватися в усіх ізоляторах тимчасового тримання та територіальних відділах Національної поліції України.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux