Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
В Україні можуть сформувати базу дропів для боротьби з онлайн-шахрайством, - кіберполіція
Опубліковано 18 вересня 2024 року о 19:00

Кіберполіцейський Олександр Ульяненков зазначає, що дропи, як правило, є звичайними людьми, які, не усвідомлюючи наслідків або спокусившись на легкий заробіток, погоджуються на участь у схемах, що використовуються шахраями. 

Кіберполіція України разом з банками ініціює створення бази так званих дропів (осіб, які використовуються шахраями для виводу коштів) з метою підвищення ефективності боротьби з онлайн-шахрайством.

Про це в інтерв’ю виданню «Детектор медіа» розповів начальник відділу протидії різновидам онлайн-шахрайств Департаменту кіберполіції Національної поліції України Олександр Ульяненков.

Ульяненков підкреслив, що ця ініціатива є відповіддю на кіберзлочинність, яка намагається через дропів легалізувати «чужими руками» викрадені в громадян кошти.

«Нерідко злочинці вибудовують багаторівневу систему із дропів і чужих криптогаманців для виводу грошей, а також використовують засоби анонімізації», - зазначає фахівець.

Ульяненков додає, що дропи - це категорія людей, які за грошову винагороду або з інших причин віддали право користування своїми платіжними інструментами третім особам. За його словами, наразі в Україні існує «дуже багато» таких дропів, які «дають злочинцям можливість зробити більш багаторівневу легалізацію коштів».

«Нині міжбанківська асоціація ЄМА та члени-учасники зацікавлені у формуванні так званої бази дропів, щоб надалі зменшити кількість зловживань. Це допоможе кіберполіції боротися з шахрайством в інтернеті», - каже Ульяненков.

Водночас правоохоронець додає, що онлайн-шахрайства не обмежені територією, а сучасні технології дозволяють доволі ефективно приховувати місце перебування й особи зловмисників.

«Нерідко рядові виконавці (у тому числі дропи, - ред.) нічого не знають про особи лідерів злочинних організацій, до яких входять. Для знешкодження злочинної верхівки у таких випадках потрібно більше часу та зусиль. Нерідко вони перебувають за кордоном, але в таких випадках у нас напрацьовані чіткі механізми взаємодії з міжнародними партнерами», - заявляє кіберполіцейський.


в україні можуть сформувати базу дропів для боротьби з онлайн-шахрайством, - кіберполіція


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux