Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Виправдовувала збройну агресію рф проти України: слідчі поліції Херсонщини завершили розслідування щодо чергової фігурантки
Опубліковано 08 липня 2024 року о 14:46

Зловмисницею виявилася 48-річна жителька Херсона. Ще з 2014 року вона не була проти загарбницьких дій російської федерації щодо України. А вже у 2022 році під час тимчасової окупації обласного центру відкрито закликала громадян до участі в незаконному референдумі щодо приєднання Херсонщини до складу рф. Фігурантці може загрожувати три роки ув’язнення.

Причетність фігурантки до злочину встановили працівники карного розшуку. Так, оперативники встановили, що 48-річна уродженка Донецької області, яка до повномасштабного вторгнення рф в Україну вже мешкала у Херсоні, під час окупації обласного центру підтримала збройну агресію росії. Зокрема фігурантка за винагороду надала інтерв’ю підпорядкованим країні-агресору медіа. Згодом цей виступ був розміщений в одному з окупаційних Telegram-каналів. Метою вказаного інтерв’ю було створення ілюзій у громадян щодо покращення життя в подальшому, якщо якнайбільше мешканців окупованої території візьмуть участь у незаконному референдумі та проголосують за приєднання до складу рф.

Запис інтерв’ю відбувся 24 вересня 2022 року на території Дніпровського ринку. У своєму виступі фігурантка зокрема зазначила: «От рєфєрендума я жду, што очєнь многіє люді всьо такі одумаютса і проголосуют за російскую фєдєрацию, ми будем жить лучше і бєз корупциі, в которой ми жилі, во враньє, в корупциі, то, што нас давілі, пресовалі со сторони Украіни, поетому у нас надєжда тєпєрь вся на росію, што ми будєм жить наконєц-то как люді».

Як розповіла заступник начальника Херсонського районного управління поліції Альона Кметь, згідно з висновком фахівця науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру, у висловлюваннях фігурантки містяться мовні ознаки тверджень, які спрямовані на встановлення та утвердження окупації російською федерацією частини території України, на формування відповідного ставлення як із боку жителів тимчасово окупованих територій, так і всієї країни, а також які вказують на виправдовування збройної агресії рф проти України. Тож дії зловмисниці були кваліфіковані за ч. 1 ст. 436-2 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників» Кримінального кодексу України.

Оперативники з’ясували, що після деокупації Херсона фігурантка залишилася в місті. Поліцейські встановили її місцезнаходження та доставили до управління поліції, де слідчі їй повідомили про підозру. Санкція статті передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк. Під час проведення розслідування підозрювана погодилася зі своєю протиправною діяльністю та пішла на угоду зі слідством. Тобто відтепер вона може розраховувати на мінімальне покарання. Наразі досудове розслідування завершене, обвинувальний акт затверджений Херсонською окружною прокуратурою та скерований на розгляд суду.

 Відділ комунікації поліції Херсонської області 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux