Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Як впоратися із впливом хронічного стресу?
Опубліковано 20 липня 2024 року о 13:30

Короткочасний стрес мобілізує ресурси організму та надає енергії. Проте постійний хронічний стрес негативно впливає на ендокринну, серцево-судинну та дихальну систему, знижуючи імунітет, пам'ять та здатність до концентрації уваги. Спека, постійні обстріли, невизначеність майбутнього, ворожа пропаганда та інші особистісні труднощі викликають психічну напругу та дискомфорт, що супроводжують нас протягом тривалого часу. Щодня перебуваючи в екстремальних умовах, наш організм виснажується, як і наша нервова система.

У таких складних ситуаціях важливо турбуватись про себе, щоб зменшити негативний вплив стресу на життя.

Ось кілька рекомендацій, які можуть допомогти:

1. Харчуйтеся збалансовано. Здорове харчування допомагає підтримувати життєву енергію та стійкість організму до стресу. Включіть у раціон овочі, фрукти, цільнозернові продукти, білкову їжу та здорові жири. Це сприятиме зміцненню нервової системи. Відмовтесь від надмірного вживання кави, алкоголю, тютюну.

2. Здоровий сон. Сон є важливою частиною нашого життя, оскільки за цей проміжок часу ми даємо тілу та нервовій системі відпочити та переробити отриману за день інформацію. Зважаючи на реальність, рекомендуємо дотримуватися режиму сну, за неможливості спати вночі більше відпочивати вдень.

3. Підтримуйте соціальні зв'язки. Розмовляйте з друзями та родиною, шукайте підтримки в спільноті. Соціальна підтримка є потужним засобом протидії стресу.

4. Пам'ятайте про свої хобі та захоплення. Займайтесь тим, що приносить вам радість і задоволення. Це можуть бути творчі заняття, читання, кулінарія, хендмейд, спорт або будь-які інші хобі. Вони допоможуть відволіктися від негативних думок і підтримати позитивний настрій.

5. Відпочивайте від новин. Постійний потік негативної інформації може погіршувати емоційний стан. Обмежте період, який витрачаєте на перегляд новин, обирайте надійні джерела інформації. Виділяйте час на інші заняття, які приносять задоволення і допомагають розслабитися.

6. Професійна допомога. Якщо ви відчуваєте, що самостійно не можете впоратися зі стресом, зверніться за допомогою до фахівця із ментального здоров’я.

Більше порад щодо підтримки та допомоги дає «Довідник безбар’єрності», створений у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Він доступний за посиланням: https://bf.in.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux