Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Жителі Херсонщини втратили 109 тисяч гривень через інтернет-шахраїв
Опубліковано 04 липня 2023 року о 14:19

П’ятеро жителів Херсонщини втратили усі заощадження під час спроби влаштувався на дистанційну роботу, отримати грошову допомогу та виконуючи вказівки аферистів із розблокування банківської картки.

Діючи під виглядом роботодавців, які шукали співробітників для віддаленої роботи в онлайн-магазині, шахраї заволоділи 56 тисячами гривень у жителя Херсона. Чоловік зареєструвався на інтернет-платформі з продажу різноманітних товарів. За умовами роботодавця, він мав за власні кошти придбати в магазині одяг та аксесуари, а у подальшому йому мали допомогти їх перепродати. Роботодавець обіцяв повернути заявнику витрачені кошти. Чоловік здійснив віртуальні покупки на 30 тисяч гривень, але у переписці менеджер повідомив, що його кошти «заморожені», для їх отримання необхідно сплатити відсоток, який становив 12 тисяч гривень. Чоловік виконав умови, після чого йому наказали сплатити ще 14 тисяч гривень ПДВ. Сплативши і цю суму, менеджер перестав відповідати на повідомлення, гроші чоловіку ніхто не повернув.

Пам’ятайте, що роботу варто шукати на офіційних сайтах та обов’язково перевіряти роботодавця. Якщо вас просять за щось заплатити перед початком роботи, це повинно вас одразу насторожити.

Від «банківських» шахраїв постраждали дві жительки Бериславського району. У першому випадку жінці зателефонували нібито з банку і повідомили, що через технічні збої її картку заблоковано, для розблокування треба дати відповіді на кілька питань щодо пін-коду та терміну дії картки. Після відповідей з банківського рахунку заявниці зникло 20 тисяч гривень. Другій жертві аферисти повідомили, що її банківською карткою намагаються розрахуватися в онлайн-магазині, тому необхідно терміново перевести кошти на інший рахунок, спеціально створений банком для захисту коштів. Жінка виконала умови, після чого з її рахунку зникло 12 тисяч гривень. Гроші їй ніхто не повернув, а новий рахунок виявився заблокований.

Під приводом надання матеріальної допомоги шахраї зняли з рахунку пенсіонерки з Херсона 21 тисячу гривень. Заявниця вирішила зареєструватися в мобільному додатку для отримання грошей постраждалим від російської агресії. Під час заповнення анкети вона перейшла за посиланням на сайт, де ввела свої анкетні дані та останні чотири цифри банківської картки. Потім отримала код підтвердження і ввела його на сайті, в цей час з її рахунку було знято 21 тисячу гривень.

За усіма фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» ККУ. Шановні громадяни, якщо ви стали жертвою шахрайства, необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати 102. Зберіть інформацію, що підтверджує факти вчинення щодо вас шахрайських дій: чеки про оплату, квитанції з банку про проведення грошових операцій, роздруківки оголошень, посилання на сайт тощо.

Наголошуємо, що інформація про державні виплати, порядок їх отримання є лише на офіційних сайтах. В жодному випадку не можна переходити за сумнівними посиланнями, не можна вказувати свої персональні дані та інформацію по банківським карткам. Про зарахування коштів вам можуть повідомляти лише офіційний застосунок та банк через сповіщення, у якому міститься лише текст і немає жодних посилань. Якщо хтось пропонує вам отримати грошову допомогу через чат-бот – це шахрайська схема!

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux