Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Артур Мєріков: вища нагорода оперативника - розкритий злочин
Опубліковано 13 квітня 2018 року о 10:11

Напередодні знакового для правоохоронців свята - Дня працівників карного розшуку, журналісти ІА «Херсонці» звернулися з питаннями до начальника ГУНП в Херсонській області, полковника поліції Артура Мєрікова, який багато років пропрацював в підрозділах карного розшуку:

- Артуре Івановичу, у попередньому інтерв'ю нашому виданню ви зазначали, що на території нашої області дещо знизився загальний рівень злочинності. Як змінилася у 2018 році оперативна обстановка на Херсонщині?

- Оперативна обстановка постійно змінюється, вона не є чимось постійним, стабільним. Отже ми вивчаємо її для проведення компетентних та професійно продуманих оперативно-розшукових заходів. Саме це дозволяє вирішувати завдання щодо стабілізації криміногенної обстановки.

За даними відомчої статистики, наші профілактичні та превентивні заходи дають ефект у напрямку зниження загального рівня злочинності. За три місяці 2018 року було зареєстровано 5 002 злочини, що на 13% менше аналогічного періоду 2017-го. У тому числі тяжких злочинів стало менше на 14% (1496 проти 1734).

Це ж стосується злочинів проти власності. Майже на чверть (66 проти 88) зменшилась кількість грабежів, зменшилася кількість крадіжок (3 019 проти 3 169), в тому числі вдвічі зменшилась кількість квартирних крадіжок (45 проти 97), а також шахрайств (263 проти 551)..

При цьому покращилося розкриття злочинів (37,3% проти 32,8%), у тому числі тяжких (33,6% проти 32%).

У цьому році вже було розкрито 14 з 16 скоєних умисних убивств. По двох нерозкритих ще ведуться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи. Також розкриті всі 3 зареєстровані тяжкі тілесні ушкодження зі смертельними наслідками.

Покращилося розкриття розбійних нападів (76,2% проти 70%), грабежів (60,6% проти 46,6%), крадіжок (1125 злочинів, 37% проти 33%), в тому числі з квартир (78% проти 61%), шахрайств (17,1% проти 14,5%), незаконних заволодінь транспортними засобами (42% проти 35%).

На сьогодні актуальною проблемою на Херсонщині залишається поширення наркоманії та наркозлочинності. Цьому напрямку роботи ми приділяємо особливу увагу. За 3 місяці 2018 року виявлено 209 таких правопорушень, у тому числі майже вдвічі більше, ніж у минулому році, виявлено фактів збуту наркотиків (ст. 307 КК України). З незаконного обігу вилучено понад 43 кг наркотичних засобів, у тому числі 43 кг марихуани, 252 гр. психотропних речовин і 20 гр амфетаміну.

Окремо хочу зупинитися на питанні боротьби із незаконним обігом зброї. Цей напрямок в нашому регіоні ми вважаємо одним з пріоритетних. Цього року вже задокументовано 66 фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами і вибуховими речовинами. З незаконного обігу вилучено гранатомет РПГ, 2 автомати, 8 одиниць саморобної зброї, 9 пістолетів і револьверів, понад 8 тис. патронів, 42 гранати, 5,9 кг вибухівки, 1 вибуховий пристрій, 1 снаряд.

Як бачимо, статистика свідчить про певні позитивні результати нашої діяльності. Тому наше головне завдання – утримувати і надалі цю тенденцію.

- Як відомо, із початком реформи поліції до вас прийшло багато нових співробітників. У той час було чимало нарікань громадян на їх роботу. Та й досі часом доводиться чути: «У поліцію не варто звертатися...» Як ви вважаєте, чи вдалося вам із часом покращити роботу підрозділів?

- Люди не зверталися б до нас по допомогу, якщо б не довіряли поліції. На кожне звернення громадян у нас організовано реагування, ця робота провадиться системно і щодня. Зараз постійно збільшується кількість заяв і повідомлень у поліцію про кримінальні правопорушення та інші події. За 3 місяці поточного року громадяни звернулися до нас понад 43 тис. разів. Це на 1,7 тисячі заяв більше, ніж в аналогічний період 2017 року.

Щодо кадрової проблеми. Масової нестачі професійних кадрів у нас немає. Сьогодні на Херсонщині в підрозділах ГУНП продовжують працювати 622 працівника, котрі мають великий досвід практичної роботи (вислугу від 15 років і більше), це третина від фактичної чисельності атестованого складу.

Що стосується поповнення, то, наприклад, в 2017 році та за 3 місяці 2018-го на службу в ГУ НП за результатами конкурсних відборів були прийняті 177 співробітників.

Звичайно, щоб стати справжніми професіоналами, молодим поліцейським необхідно буде постійно працювати над собою. Для кожного поліцейського особливе значення має вивчення чинного законодавства України та нормативних актів МВС України - тому що законодавство постійно змінюється. У 2017-2018 роках ми направили 630 поліцейських до вищих навчальних закладів на курси підвищення кваліфікації, в тому числі 186 співробітників - перед призначенням на керівну посаду. Для особового складу галузевих служб ГУНП у нас постійно проводяться заняття із службової підготовки. Це навчальні тренування дій під час затримання озброєних та інших осіб, які вчинили суспільно небезпечне діяння, навчально-тренувальні стрільби.

Я вважаю, що в органах внутрішніх справ повинні працювати люди не тільки професійно грамотні, але в першу чергу - мотивовані: ті, хто готовий захищати інтереси громадян, приходити на допомогу, служити закону. Адже кожен поліцейський залишається на службі навіть тоді, коли перебуває вдома або у відпустці.

- Ви часто проводите особисті прийоми громадян, як в обласному центрі, так і в районах. На що найбільше скаржаться мешканці Херсонщини, про що повідомляють?

Я часто виїжджаю в райони на особисті прийоми громадян, адже це допомагає дізнаватися про певні проблеми безпосредньо та вносити нагальні корективи в нашу роботу. Виїзні прийоми громадян та проведення зустрічей із громадами населених пунктів – це важлива форма взаємодії з громадськістю.

Основні питання, з якими звертаються люди - це стан розслідування кримінальних проваджень, соціально-побутові питання, працевлаштування в органи поліції, а в деяких випадках – подяка співробітникам поліції.

Відділ документального забезпечення ГУНП аналізує усі звернення, складає графіки виїзних прийомів громадян. Інформацію про їх проведення ми завчасно висвітлюємо в засобах масової інформації та розміщуємо безпосередньо в населених пунктах області.

У 2017 році я та мої заступники на прийомах з особистих питань прийняли 1117 громадян, з початку 2018 року - вже понад 280 громадян. Керівники поліції всіх рівнів по Херсонській області також проводять особисті прийоми, і в 2017 році кількість звернень, які надійшли під час цих прийомів, збільшилася на 21% (8121 в 2017 році, 6710 – у 2016 році). В поточному році до керівників териториальных відділів (відділень) вже звернулися 354 жителів нашої області. Ми розцінюємо це як підвищення довіри до роботи поліції.

- Як проходить Ваш день? На відпочинок, хобі, сім'ю часу вистачає?

Кожен свій робочий день я ретельно планую, він у мене починається о 7:20. Спочатку чергові доповідають про події за добу. Потім із доповідями підходять заступники – кожен за своїм напрямком роботи. Я проводжу оперативні наради з начальниками відділів, в ході яких ми аналізуємо усі події, хід розкриття злочинів.

Але досить часто буває так, що життя змінює мій графік. І робочий день триває 24 години на добу, якщо відбувається якийсь тяжкий резонансний злочин. Тоді я особисто виїжджаю на місце події і очолюю слідчо-оперативну групу.

До такого режиму роботи я звик, адже 20 років працював у підрозділах карного розшуку. Тому вважаю, що у мене дуже мало часу залишається на сім'ю та хобі.

Але така доля всіх оперативників. До речі, 15 квітня в Україні відзначається День працівників карного розшуку, в цьому році в 99-й раз! Користуючись нагодою, я вітаю із професійним святом усіх колег. Ветеранам хочу побажати довгих років життя і здоров'я, а тим, хто зараз несе службу – оперативної удачі, підтримки та душевного тепла від родини і близьких. І вищої професійної нагороди - розкритих злочинів.

розмовляла Інна Мостова


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux