Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Херсонські поліцейські вивчали румунський досвід допомоги жертвам домашнього насильства
Опубліковано 13 квітня 2018 року о 10:00

Херсонські делегати від дільничних офіцерів поліції, медиків, органів влади та місцевого самоврядування побували у п’ятиденному відрядженні в місті Тиргу-Муреш Румунія, де вивчали румунський досвід по запобіганню домашньому насильству та надання допомоги його жертвам. Робочу поїздку організував фонд ООН у галузі народонаселення UNFPA за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, Міністерства соціальної політики України та Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я.

Херсонці були у складі великої української групи з 25 чоловік: з Вінниці, Одеси, Бердянська, Кривого Рогу та Києва. За п’ять днів українські делегати зустрілися з членами Парламенту Румунії, очільниками місцевих органів державної влади та місцевого самоврядування округу Муреш, керівниками поліції та прокуратури, медиками та соціальними працівниками.

Наші делегати вивчали спільний досвід румунських служб у запобіганні та протидії домашньому насильству. Вони дізналися, що у місті Тиргу-Муреш діють не лише Консультаційний центр та притулок для жертв насильства, але також є реабілітаційний центр для їх кривдників. У ньому спеціалісти проводять роботу по корегуванню поведінки домашніх тиранів, застосовують сучасні практики контролю за їх поведінкою, аби уникнути повторних фактів насильства.

В окрузі Муреш усі служби працюють на спільний результат, користуючись міжнародним досвідом: вони ефективно допомагають жертвам домашнього насильства, карають кривдників у межах існуючого законодавства та у подальшому контролюють їх поведінку. У свою чергу, українська делегація поділилася власним, поки що не таким великим досвідом у боротьбі із домашнім насильством.

Українці ознайомилися з діяльністю Східноєвропейського інституту репродуктивного здоров’я та проектів у сфері запобігання домашньому насильству. Про його роботу розповідали виконавчий директор Елена Мікеу та програмний координатор Іонела Хорга.

Цікавою була зустріч із  Лучіаном Гогою, префектом округу Муреш. Він розповів, як гарантується додержання законів на рівні округу Муреш, та які задіяні стратегії попередження домашнього насильства та реагування на нього.

Старший радник Національного агентства із забезпечення рівних прав жінок та чоловіків Аура Чіобану розповіла про законодавче забезпечення та процес гармонізації румунського законодавства після ратифікації Стамбульської конвенції; про національні стратегії щодо попередження та реагування на домашнє насильство у Румунії.

Корисною для херсонських дільничних поліцейських стала зустріч з представниками правоохоронних органів: начальником Департаменту забезпечення громадського порядку Адріаном Нікушаном, координатором відділу запобігання злочинності Габріелою Пінка та головним прокурором Георгом Костеа. Вони розповіли про роль і обов’язки поліції та прокуратури у попередженні та реагуванні на домашнє насильство.

У свою чергу, представники спеціалізованих служб підтримки для постраждалих та кривдників розповіли українцям про особливості цієї роботи. Цікавою була екскурсія до служби медичної допомоги, там делегати побачили сучасне технічне забезпечення та малу авіацію, яку використовують у найскладніших випадках. Також дізналися, що у місті Тиргу-Муреш на всі випадки домашнього насильства цілодобово виїжджає мобільна бригада.

Учасники зустрічей порівняли та обговорили міжнародний та український досвід у сфері протидії домашньому насильству та надання допомоги його жертвам. Результатом стали рекомендації щодо подальшого удосконалення механізмів протидії домашньому насиллю.

Кількаденні обговорення та зустрічі дозволили херсонським делегатам визначитися, яким чином із застосуванням міжнародного досвіду можна удосконалити механізми протидії домашньому насильству в українських реаліях. Наші учасники вкотре переконалися, що для ефективної профілактики домашнього насильства потрібне об’єднання зусиль усіх профільних відомств.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux