Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Херсонщині поліцейські спільно з СБУ затримали групу осіб, які за вказівками російських спецслужб палили автівки військових
Опубліковано 02 вересня 2024 року о 12:58

Під час окупації Херсонщини ворог завербував місцевого мешканця, який мав проблеми з законом, та використав його для проведення ІПСО з підпалами авто військових. Поліція затримала зловмисника і його спільників, їм загрожує провести до восьми років за ґратами.

Поліцейські з’ясували, що організатором злочинів є 35-річний колишній в’язень із Херсонщини, який раніше відбував покарання за наркоторгівлю. Під час окупації він був завербований російськими спецслужбами. Від них і отримував вказівки щодо підпалу автомобілів ЗСУ, мав фільмувати злочини на відео, а ці кадри ворог потім використовує для проведення медійних інформаційно-психологічних операцій (ІПСО). Основною ціллю ворога були транспортні засоби, залучені до виконання бойових завдань, службові авто військовослужбовців Збройних сил та представників інших складових Сил оборони України південного регіону.  

До злочинної діяльності чоловік залучив свою співмешканку та ще двох громадян: 25-річного херсонця й 30-річного жителя Запоріжжя. Усі вони раніше судимі та мали кримінальні зв’язки з організатором. 

Ролі між учасниками групи були чітко розподілені. Головний фігурант отримував вказівки від російських спецслужб, після чого направляв спільників на підпал автівки. Свої злочини вони записували на відеокамеру та як доказ відправляли замовникам. Загалом зловмисники встигли підпалити п’ять автівок на півдні України — у Херсоні, Миколаєві та Одесі.

Поліцейські провели масштабну роботу для документування злочинної групи: опитали безліч можливих свідків та очевидців, переглянули гігабайти відео з камер спостереження та зібрали достатньо доказів для затримання усіх учасників групи. Спецоперацію зі знешкодження угрупування провели оперативники Управління карного розшуку поліції спільно з СБУ та за підтримки оперативних служб і бійців спецпідрозділів поліції Херсонщини.

Одночасно за місцями проживання фігурантів були проведені пʼять обшуків. Правоохоронці виявили та вилучили розчин для підпалу, карти пам’яті та відеореєстратори із записами злочинів, мобільні термінали, сім-картки, два пістолети, автомат, 12 гранат та набої.

Нині фігурантам вже повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 114-1 «Перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період, скоєне за попередньою змовою групою осіб» Кримінального кодексу України. Наразі зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років.


Відділ комунікації поліції Херсонської області




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux