Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
На Херсонщині шахраї ошукали громадян на понад 133 тисячі гривень
Опубліковано 06 липня 2024 року о 12:51

За останні кілька днів шестеро жителів області стали жертвами різних шахрайських схем і втратили усі свої заощадження.

До поліції звернувся мешканець Високопілля. Чоловік розповів, що отримав sms-повідомлення, в якому йшлося про можливість швидко оформити фінансову допомогу. Для цього він перейшов за посиланням, де вказав свої особисті дані та реквізити банківської картки. Після реєстрації та підтвердження з рахунку потерпілого зникло понад 33 тисячі гривень.

Нагадуємо: ніколи не переходьте за сумнівними посиланнями, які обіцяють за кілька хвилин оформити грошову допомогу. Шахраї різними месенджерами розсилають шкідливі посилання у повідомленнях для зараження пристроїв вірусом, викрадення персональних даних та секретних карткових реквізитів. Так вони отримують доступ до банківських рахунків. Перш ніж ввести дані своєї банківської карти на незнайомому ресурсі, перевірте його адресу в інтернеті, адже будь-які відмінності можуть свідчити про те, що ви опинилися на фішинговому сайті. Про усі виплати дізнавайтеся лише на офіційних ресурсах.

Жертвами банківських шахраїв стали три жительки обласного центру. Їм зателефонував нібито менеджер банку і повідомив, що рахунки заявниць заблоковані. Для їх розблокування необхідно було повідомити останні 4 цифри картки та підтвердити код, який їм надіслали в повідомленні. Жінки виконали всі вказівки, після чого шахраї зняли з банківських рахунків потерпілих майже 23, 30 та 38 тисяч гривень відповідно.

Наголошуємо: якщо вам телефонують нібито з банку і повідомляють про проблеми з рахунком, необхідність оформити новий або просять переказати кошти на іншу картку, одразу кладіть слухавку і самі зверніться до банку за номером, що зазначений на звороті вашої платіжної картки. В жодному разі не повідомляйте нікому дані своїх карток: пін-коду, СVV-коду, строку дії карти та паролі з sms-повідомлень.

Ще двоє жительок Чорнобаївської громади стали жертвами шахрайської схеми «родич просить у борг». Потерпілим у месенджерах надійшли повідомлення від нібито доньки та сестри, які просили терміново позичити гроші. Не перевіривши інформацію, заявниці перерахували зловмисникам від трьох до семи тисяч гривень. Згодом жінки дізналися, що сторінки родичів у соціальних мережах «взламали» шахраї та від їхнього імені розсилали знайомим та друзям повідомлення з проханням позичити гроші.

Застерігаємо: якщо вам надходять повідомлення від друзів чи рідних із проханням терміново перерахувати їм кошти (на лікування, погасити борги, оплатити покупки), ні в якому разі не виконуйте умови. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто нібито потребує негайної грошової допомоги, або людям, які можуть підтвердити чи спростувати цю інформацію.

Не дайте себе ошукати!

За усіма фактами слідчі розпочали провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство».

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux