Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру представнику фсб, причетному до катування цивільного жителя
Опубліковано 06 липня 2024 року о 11:00

Фігурантом є 29-річний житель Москви, який працює у федеральній службі безпеки рф. Наразі правоохоронцями Херсонщини встановлена його причетність принаймні до одного випадку катування мирних жителів. Нині росіянину заочно повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину. Йому загрожує 12 років перебування за гратами.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, після деокупації правобережжя Херсонщини та проведення стабілізаційних заходів правоохоронці встановили, що староста Надеждівського старостинського округу Білозерської селищної ради був незаконно затриманий та ув’язнений військовими рф під час окупації. Мирного жителя Херсонщини військові країни-агресора незаконно затримали за місцем проживання вранці 21 вересня 2022 року. Після цього чоловіка доставили до Херсона у захоплене окупантами приміщення обласного главку поліції.

Наступного дня після незаконного ув’язнення потерпілого привели в один із кабінетів. Разом із військовими рф там перебував представник фсб рф. Він почав допитувати потерпілого з метою отримання інформації про можливі місця зберігання зброї та співпрацю з партизанським рухом. Незаконно затриманий чоловік не відповідав на поставлені питання або надавав відповіді українською мовою. Тож у зв’язку із цим співробітник фсб почав катувати потерпілого: бив кулаками та ногами по голові, а також застосував електрострум за допомогою заздалегідь підготовленого пристрою, під’єднавши до кінцівок дроти.

При цьому в період ув’язнення незаконно утримуваний постійно перебував у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування людини. Його годували лише двічі за весь період утримання, не надавали жодних засобів гігієни, обмежували у відвідуванні вбиральні. Через кілька днів фігурант продовжив свій допит із вживанням раніше вжитих заходів. Але потерпілий ніякої інформації окупантам не надав. Тож 30 вересня його звільнили. В результаті у нього діагностували множинні забої, садна тулуба, кінцівок, рани пальців рук.

Проведеними оперативно-розшуковими заходами працівники управління карного розшуку обласного главку поліції встановили особу працівника фсб. Ним виявився 29-річний житель Москви. Нині йому заочну повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. А саме – у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинених за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux