Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Обралися «депутатками» на окупованій території Херсонщини: слідчі поліції повідомили двом колаборанткам про підозру
Опубліковано 28 вересня 2024 року о 12:18

Дві жительки Каховки погодилися співпрацювати із загарбниками. Фігурантки взяли участь у незаконних виборах, що відбулися у вересні 2023 року на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області, та були обрані «депутатками» від політичних партій держави-агресора. Протиправні дії зловмисниць слідчі кваліфікували як колабораційну діяльність. Нині їм заочно повідомлено про підозру.


Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, причетність однієї з фігуранток до злочину проти основ національної безпеки України проведеними оперативно-розшуковими заходами встановили працівники управлінь стратегічних розслідувань у Херсонській та Рівненській областях. Зокрема, оперативники з’ясували, що у вересні минулого року 61-річна уродженка Нової Каховки, перебуваючи в окупованій Каховці, добровільно взяла участь у незаконних виборах до так званої «ради депутатів каховського муніципального округу херсонської області І-го скликання» як «кандидатка у депутати» від політичної партії держави-агресора «єдіная росія».


Іншою підозрюваною у колабораціонізмі стала 60-річна уродженка Генічеська. Оперативники управління стратегічних розслідувань у Херсонській області встановили, що наприкінці серпня минулого року вона добровільно вирішила взяти участь у незаконних виборах та зареєструвалася під номером «5» як «кандидатка у депутати» до «херсонської обласної думи І скликання» від місцевого відділення політичної партії держави-агресора «ліберально-демократичної партії росії».


Також із використанням можливостей аналітиків главку поліції Херсонщини правоохоронці встановили, що за результатами псевдоголосування та рішення «каховської територіальної виборчої комісії» обидві фігурантки були обрані «депутатками». А 19 вересня 2023 року вже відбулось перше засідання псевдоради, на якій їх призначили ще «членами постійних комісій»: першу – «по промисловості, містобудуванню, розвитку інфраструктури та підтримки підприємництва», а другу – «по бюджетним питанням, економіці та інвестиціям «ради депутатів І скликання муніципального утворення – каховський муніципальний округ»».


Обом зловмисницям працівники слідчого управління обласного главку поліції інкримінували вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Наразі за погодженням із обласною прокуратурою їм заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої. Досудове розслідування триває.


Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux