Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Організував навчальний процес за стандартами країни-агресора: слідчі поліції Херсонщини повідомили колаборанту про підозру
Опубліковано 28 серпня 2024 року о 11:51

Під час окупації обласного центру 54-річний херсонець добровільно погодився співпрацювати з представниками країни-агресора. Чоловік став «директором» однієї з захоплених окупантами шкіл. Нині йому заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності. Підозрюваному загрожує три роки ув’язнення.


Як розповів заступник начальника слідчого управління поліції Херсонщини Чермен Тускаєв, в антиукраїнській діяльності жителя Херсона викрили оперативники обласного управління СБУ. Так, правоохоронці встановили, що після окупації обласного центру незаконно створена місцева влада захопила Херсонську спеціалізовану школу І–ІІІ ступенів № 41 Херсонської міської ради. На її базі окупанти створили так зване «государствєнноє бюджєтноє образоватєльноє учрєждєніє хєрсонской області «школа № 41 города хєрсона»». Фігурант погодився на пропозицію окупантів працювати в незаконно створеній установі.


Чоловік був призначений на посаду так званого «дирєктора школи». Він одразу розпочав управління та керівництво організацією роботи школи за стандартами освіти держави-агресора, зокрема, добровільно забезпечив розміщення у приміщені навчального закладу прапора «тріколор» рф, шкільних підручників видавництва країни-агресора, а також ведення документації з організації навчання виключно російською мовою. Крім цього, псевдодиректор набрав педагогічний колектив із числа таких же прихильників «руського міра» та забезпечив їм виплату заробітної плати. На зборах педагогічних працівників зловмисник наголошував на викладанні учням виключно за російськими стандартами.


Також фігурант самостійно організував пропускний режим, харчування та інвентаризацію майна в захопленій школі, забезпечивши тим самим початок навчання в очолюваному ним закладі з вересня 2022 року за стандартами освіти держави-агресора із загальним застосуванням російської мови як офіційної.


Слідчі інкримінували псевдодиректору причетність до скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України. Тобто – вчинення громадянином України дій, спрямованих на впровадження стандартів освіти держави-агресора в закладах освіти. Нині за погодженням із обласною прокуратурою фігуранту заочно повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді виправних робот на строк до двох років або арешту на строк до шести місяців, або позбавлення волі на строк до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.


Відділ комунікації поліції Херсонської області






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux