Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі поліції Херсонщини завершили чергове розслідування щодо представника фсб, причетного до катувань цивільних жителів
Опубліковано 28 серпня 2024 року о 16:53

Як повідомлялося раніше, 29-річному жителю Москви, який працює у федеральній службі безпеки рф, у липні поточного року було заочно повідомлено про підозру у вчиненні воєнного злочину. Наразі правоохоронці Херсонщини зібрали достатню доказову базу для обвинувачення підозрюваного та скерували матеріали провадження на розгляд суду. Зловмиснику загрожує 12 років ув’язнення.

Нагадаємо, правоохоронці встановили, що староста Надеждівського старостинського округу Білозерської селищної ради був незаконно затриманий та ув’язнений військовими рф під час окупації. Після цього чоловіка доставили до Херсона у захоплене окупантами приміщення обласного главку поліції.

Там потерпілого привели в один із кабінетів, в якому разом із військовими рф перебував і представник фсб рф. Він почав допитувати затриманого з метою отримання інформації про можливі місця зберігання зброї та співпрацю з партизанським рухом. Вказаний співробітник спецслужби катував чоловіка: бив кулаками та ногами по голові, а також застосував електрострум за допомогою заздалегідь підготовленого пристрою, під’єднавши до кінцівок дроти.

Також у період ув’язнення незаконно утримуваний постійно перебував у виснажливих для людського організму антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування людини. За кілька днів після повторного допиту із катуваннями чоловіка відпустили. В результаті у нього діагностували множинні забої, садна тулуба, кінцівок, рани пальців рук.

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, працівники управління карного розшуку обласного главку поліції встановили особу працівника фсб. Ним виявився 29-річний житель Москви. У липні поточного року слідчими йому було заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченому ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» Кримінального кодексу України. А саме – у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, вчинених за попередньою змовою групою осіб.

Наразі досудове розслідування щодо фігуранта завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Також судом уже розглядається ще одна справа щодо вказаного фігуранта за тією ж статтею. Слідчі встановили, що у вересні 2022 року він незаконно утримував двох громадян у захопленому окупантами приміщенні Білозерського районного суду. Впродовж кількох днів разом із іншими військовими рф зловмисник знущався над ув’язненими та примушував їх до співпраці. Незаконно затримані 52-річна жінка та 53-річний чоловік під час допитів зазнали від фігуранта фізичних та психологічних знущань – їх били кулаками та ногами по тулубу, гумовим кийком та залякували.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux