Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція закликає громадян завжди перевіряти будь-яку інформацію, щоб не стати жертвою шахраїв
Опубліковано 06 лютого 2023 року о 14:36

Працівники поліції звертаються до жителів Херсонської області з проханням бути уважними та перевіряти будь-яку інформацію, особливо ту, яку ви отримуєте від незнайомців. Незважаючи на постійну профілактичну роботу, громадяни продовжують довіряти неперевіреній інформації, як наслідок, втрачають гроші.

Жертвою аферистів стала жителька Херсона. У соціальній мережі їй надійшло повідомлення від подруги, яка терміново просила позичити їй до вечора 15 тисяч гривень і надіслала свій рахунок. Заявниця повірила і переказала кошти. Пізніше надійшло друге повідомлення з проханням позичити ще грошей. Цього разу заявниця зателефонувала подрузі і дізналася, що у неї зламали всі сторінки у соціальних мережах і розсилають повідомлення друзям з проханням позичити гроші.

Ще одна херсонка стала жертвою найпоширенішої схеми шахрайства «Родич у біді». За словами заявниці, їй зателефонував чоловік та представився її родичем, назвав ім’я. У жінки справді є родич з таким ім’ям, з ним вона давно не спілкувалася. Чоловік пояснив, що зараз у нього великі неприємності і попросив терміново позичити 24 тисячі гривень, подробиці обіцяв розповісти згодом. Жінка повірила і перерахувала вказану суму на наданий «родичем» рахунок. Після чого номер, з якого телефонував чоловік, виявився заблокований. Гроші жінці ніхто не повернув, а справжній родич не телефонував і не просив у борг.

За цими фактами поліція відкрила кримінальні провадження за ст.190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України.

Аби застерегти мешканців області від необдуманих вчинків, поліція нагадує правила, дотримання яких не дозволить шахраям ввести вас в оману:

- якщо вам надходить повідомлення у соціальній мережі від знайомих або родичів з проханням перерахувати кошти, краще перетелефонуйте людині і дізнайтеся, чи дійсно вона надсилала повідомлення, можливо, її сторінку зламали. Злом облікового запису соціальної мережі загрожує тим, що від імені користувача шахраї розсилають спам друзям і всім, хто підписаний на сторінку, та просять перекинути гроші;

- якщо вам телефонують люди, які видають себе за близьку вам людину і просять терміново перерахувати їм кошти (на лікування, після ДТП, погасити борги), ні в якому разі не виконуйте умови. Спробуйте якнайшвидше передзвонити тому, хто “потребує негайної допомоги”, або людям, які можуть підтвердити або спростувати те, що трапилося;

- якщо ви все ж опинились в подібній ситуації — не зволікаючи, телефонуйте “102”.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux